Hibe Faydalanıcısı Kurum: Düzce Üniversitesi
Lot ve Sektör Bilgisi: Lot 1/Maden/Sondaj
Proje Paydaşları (Eş-Başvuru Sahibi/İştirakçi):
Eş başvuru sahibi: İstanbul Ticaret Üniversitesi
İştirakçi: Maden Tetkik ve Arama (MTA) Marmara Bölge Müdürlüğü
Proje Süresi: 15 ay
Toplam Proje Bütçesi: 177.623,88 Avro
Uygulama Yerleri: Türkiye, Marmara Bölgesi, Ankara, Kocaeli, İstanbul, Edirne, Tekirdağ
Projenin Hedefleri: Projenin genel amacı sondaj işlerinde yaşanan iş kazalarını azaltmak üzere sahada teknik iyileştirmeler yapmak (çamur havuzları vb.); dijital, etkileşimli ve elde edilen veriler (asit ölçüm sonuçları, çelik deformasyon veriler vb. gibi) doğrultusunda otomatik olarak güncellenebilir, yazılım destekli bir risk değerlendirmesi ekosistemi geliştirmek, bunu sondaj sahalarında uygulanabilir kılmak ve paydaşların iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin farkındalık düzeyini artırmaktır.
Faaliyetler / Çıktılar:
1. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Verilmesi
- MTA Marmara Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren 8 sondaj sahasında, toplam 41 sondaj kuyusunda çalışan MTA personeli ve taşeron çalışanları (toplam 500 kişi) ile bu kişilerin aile bireylerinden oluşan toplam 2000 kişilik hedef gruba İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi verilecektir.
- Eğitim sırasında ve sonrasında dijital mecralarda kullanılmak üzere İSG ile ilgili videolar hazırlanacaktır.
- Projede iştirakçi olarak yer alan MTA Marmara Bölge Müdürlüğü eğitimlere katılım sağlayacak ve destek verecektir.
2. Çalışma Ziyareti
- Bu faaliyet kapsamında, Almanya’da bir üniversiteye 6 kişinin katılacağı bir çalışma ziyareti düzenlenecektir. Çalışma ziyaretinde Almanya’daki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yerinde incelenmesi amaçlanmaktadır.
3. Sektörel Risk Değerlendirmesi
- Hibe faydalanıcısı ve eş-başvuran üniversitelerin (Düzce Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi) İş Sağlığı ve Güvenliği yüksek lisans ve doktora programlarında ders veren akademisyenlerin katkısıyla bir risk değerlendirmesi veri tabanı oluşturulacaktır. Bu veri tabanı yazılım sistemleriyle desteklenecektir. Söz konusu risk değerlendirmesi veri tabanı yazılımı sahadan gelen KKD kullanımı, çelik halat dayanımı, asit ölçümü vb. gibi verilerin girişine, güncellenmesine, proje kapsamındaki sondaj sahalarındaki risklerin bütüncül olarak değerlendirilmesine ve risk değerlendirmesi ekibi tarafından izlenmesine imkan tanıyacak nitelikte olacaktır.
- Proje kapsamında geliştirilen risk değerlendirmesi veri tabanı yazılımı ileride, MTA Genel Müdürlüğü bünyesindeki diğer sahalarda da risk değerlendirmesi amacıyla kullanılabilecektir.
4. Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Takibi
- KKD’lerin içerisine yerleştirilecek yazılımlar ve diğer vericiler aracılığıyla sondaj sahasında çalışanların KKD kullanımının izlenmesi amaçlanmaktadır.
- Elde edilen KKD kullanımına ilişkin veriler risk değerlendirmesinde kullanılmak üzere risk değerlendirmesi veri tabanı yazılımında toplanacaktır.
5. Çelik parça deformasyon ölçümlerinin otomasyonu
- Bu faaliyetle, sondaj sahalarında kullanılan sondaj ağırlıklarının bağlandığı çelik bobinler ve çelik halatların incelme, bozulma, uzama deformasyon ölçümleri otomatik olarak yapılacak ve ölçüm sonuçları risk değerlendirmesi yazılımına aktarılacaktır.
- Elde edilen veriler, çelik halatlarla ilgili risklerin belirlenmesinde ve değerlendirilmesinde kullanılacaktır. Ayrıca, bu faaliyetle kontrol işlemlerinin zamanında ve kesintisiz yapılması, iş performansının artırılması ve insan hatalarından kaynaklanan durumların kaynağında yok edilmesi sağlanacaktır.
6. Çamur Havuzlarının İyileştirilmesi
- Sondaj sahalarında hem çevre güvenliğini hem de iş güvenliğini iyileştirmek maksadıyla, çamur havuzlarına 110 cm yüksekliğinde, 125 kilograma dayanıklı korkuluklar mevzuata uygun olarak imal edilecek ve üzerlerine uyarı levhaları asılacaktır.
- Çamur havuzu bulunan bölgeler aydınlatılacak, sabit kameralarla izlenecek ve gerekli durumlarda otomatik uyarı sisteminin devreye girmesi sağlanacaktır.
7. Asit ölçümü
- Sondaj kuyularında asit kullanılması durumunda, kuyularda sensorlar vasıtasıyla asit ölçümleri yapılacak ve maruziyet düzeyi belirlenecektir. Ölçüm sonucu elde edilen veriler risk değerlendirmesi veri tabanı yazılımına aktarılacak ve risk değerlendirmesinde kullanılacaktır.
- Çalışanlara, asitle yapılan çalışmalarda dikkat edilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği kurallarıyla ilgili bilgilendirme yapılacaktır.
- Gerekli durumlarda, membran yalıtımı yapılacak, asitli çamurların doğru ve çevre dostu şekilde bertaraf edilmesi sağlanacaktır.
Beklenen çıktılar: Belirlenen hedef kitle özelinde (çalışan/ işveren/ öğrenci vb.) amaçlanan çıktılar, somut hedefler.
- 41 sondaj kuyusunda risk değerlendirmesi gerçekleştirilmesi,
- 2500 sondaj çalışanına İSG Eğitimi verilmesi
- 2500 aileye İSG farkındalık eğitimi verilmesi,
- 2 kamu spotu, 2 video, 2 eğitici kısa film çekimi
- 41 sondaj kuyusuna asit konsantrasyonu ölçer sensor sistemlerin kurulması,
- 41 sondaj kuyusunda çelik halat mukavemet ölçer sistem kurulumu,
- 41 çamur havuzuna membran uygulaması,
- 41 sondaj kuyusuna KKD takip sistemi kurulumu
Proje Logosu:
Sosyal Medya Hesapları:
Proje Web Sitesi: Hibe faydalanıcısı Web Sitesi: https://duzce.edu.tr/
İletişim e-postası: yasarsen@duzce.edu.tr