İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, maden işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” Elazığ’da devam ediyor. Toplantıya Elazığ Valisi Sayın Erkaya YIRIK, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bilal ÜSTÜNDAĞ, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet YAŞAR, kamu kurumlarının temsilcileri, Elazığ bölgesinde hizmet veren maden işletmeleri ve STK’ların üst düzey yöneticileri katıldı.
Açılış oturumunda konuşmaları için teşrif eden Elazığ Valisi Erkaya YIRIK, “Sayın Genel Müdürümüze Elazığ’da bu toplantıyı gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyoruz. MİSGEP’in ilimize ve tüm Türkiye’ye hayırlı ve uğurlu bir proje olmasını temenni ediyor, başta Genel Müdürümüz olmak üzere, takım liderimize ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. ” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA açılış konuşmalarında, Genel Müdürlük olarak pandemi öncesinde olduğu gibi pandemi döneminde de hem çalışanlarımızın hem de işverenlerimizin yanında olmaya devam ettiklerini söyledi. İnsan hayatının önemine değinerek iş sağlığı ve güvenliği konusunun dikkate alınması gereken en öncelikli meselelerden olduğunu belirten UZUNKAYA, “Valilerimizin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz bu toplantılar ile sadece maden sektörünün değil, ilimizdeki tüm tarafların iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanunlar hem özel hem de kamu sektöründeki iş yerleri için geçerlidir. MİSGEP kapsamında Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile Zeycan Yıldırım Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi hibe desteğinden yararlanmaktadır. Elazığ’da 2013 yılından bu yana ölümlü iş kazalarında %46 oranında bir iyileşme söz konusudur ve Türkiye ortalamasının üstündedir. İş sağlığı ve güvenliği sadece kazanın olmaması hadisesi değildir; çalışanın mutlu, huzurlu işine gitmesi, çalışması ve üretmesi demektir.” dedi.
Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Öğr. Üyesi Dr. Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalığı olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.