MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantılarının Yedincisini Konya’da Gerçekleştirdik

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, Başta maden işyerleri olmak üzere çok tehlikeli işyerlerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”  Kahramanmaraş’tan sonra Konya’da devam ediyor. 8 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen toplantıya İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA ve diğer kamu kurumu temsilcileri, Konya bölgesinde hizmet veren maden işletmeleri ve STK’ların üst düzey yöneticileri ile işverenler katıldı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA açılış konuşmalarında; “İş sağlığı ve güvenliği ülkemizde 84 milyonu ilgilendiren bir alandır. Bu alanda elbette devlet düzenleyici ve denetleyici unsurlarını hayata geçirmektedir ancak unutulmamalıdır ki ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kültürünü yerleştirebilmemiz için yasal düzenlemelerin veya denetlemelerin yanında işvereninden çalışanına, kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına tüm tarafların seferber olması gerekir. Şu anda yürütmekte olduğumuz 17,6 milyon avroluk AB projemiz MİSGEP; sürdürülebilir iş sağlığı ve güvenliğini tesis etmek adına özellikle maden ve inşaat gibi çok tehlikeli sınıftaki sektörlerden imalat ve tarım gibi sektörlere kadar birçok alanda işvereninden çalışanına, üniversitesinden teknik okuluna ulaşarak tarafların bilinçlendirilmesini ve İSG alanında farkındalık oluşturulmasını hedeflemiştir. Programın bundan sonraki bölümünde bu kapsamda verilecek eğitimlerin yaralı olacağına inanıyor ve tüm katılımcılara selam ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Dr. Öğr. Üyesi Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalığı olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.

MİSGEP’in “Teknik Yardım Bileşeni” kapsamında Haziran- Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları’na 9 Temmuz tarihinde Antalya ilimizde devam edeceğiz.