İşgücü-Yönetim Ortaklığı Yoluyla Emniyet ve Güvenliğin Artırılması Projesi

Çalışma Hayatının Tüm Aktörleri İle Güçlü Bir İş Birliği İçerisindeyiz

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümüzün Operasyon Faydalanıcısı ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu 17,6 milyon avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)’nin hibe bileşeni kapsamında Akademisyenler Birliği Derneği ile “İşgücü-Yönetim Ortaklığı Yoluyla Emniyet ve Güvenliğin Artırılması Projesi” açılış toplantısını 30 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirdik.

Toplantının açılış konuşmalarını; Akademisyenler Birliği Derneği Başkanı. Prof. Dr. İsmail ŞAHİN, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Baş Danışmanı Ertuğrul Ensar BAYRAK, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA gerçekleştirdi.

Sayın Cafer UZUNKAYA konuşmasında, bu projenin, madenlerdeki güvenlik kültürünü iyileştirmeye ve maden kazalarında yaralanma ve can kaybı oranını azaltmaya yönelik bir proje olmasının son derece anlamlı olduğunu ifade ederek proje yürütücüsü olan Akademisyenler Birliği Derneği’ni bu bağlamda tebrik etti.

UZUNKAYA, iş sağlığı ve güvenliğinin, sadece Bakanlığımızın sorumluluğunda olan bir alan olmadığına, tüm ülkeyi, 84 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir alan olduğuna vurgu yaparak çalışma hayatının aktörleri olarak bu hususun hepimizin ortak görevi olduğunu dile getirdi. İş sağlığı ve güvenliğinin kamu, özel ayırmaksızın tüm taraflarının alacağı sorumluluklarla daha da gelişeceğini belirten UZUNKAYA, bu anlayış doğrultusunda hareket ettiğimizi, çalışma hayatının tüm aktörleri ile güçlü bir iş birliği içerisinde olduğumuzu da aktardı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ iş sağlığı ve güvenliğinde kilit kavramın tedbirli olmaktan geçtiğine dikkat çekti. Ayrıca, işgücü yönetim ortaklığıyla yola çıkan bu projenin iş sağlığı ve güvenliği kültüründe bütün tarafların katılımını sağlaması açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Baş Danışmanı Ertuğrul Ensar BAYRAK iş sağlığı ve güvenliğinde güçlü işbirliği ve güvenlik kültürünün daha da gelişmesinin önemine değindi.

Akademisyenler Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail ŞAHİN ise, maden sektörünün özü gereği büyük riskleri barındırdığını,  iş güvenliği standartlarını yükseltmek için bu proje ile sivil toplumun, üniversitelerin ve kamunun el ele çalışacak olmasının iş sağlığı ve güvenliğine katkısını vurguladı.

Hedef grubu, yeraltı ve yerüstü maden işçileri, maden mühendisleri, maden mühendisliği öğrencileri ve kamuda görev yapan müfettiş ve uzmanlar olan, madenlerdeki güvenlik kültürünü iyileştirmek ve maden kazalarında yaralanma ve can kaybı oranını azaltmayı amaçlayan “İşgücü-Yönetim Ortaklığı Yoluyla Emniyet ve Güvenliğin Artırılması Projesi”nin hedefine ulaşabilmesi için azami gayret gösterilmesi ve proje çıktılarının yaygınlaştırılması temennileriyle açılış toplantısı sonlandı.