Farkında mısın?

Hibe Faydalanıcısı Kurum: İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV)

Lot ve Sektör Bilgisi: Lot 2: Çok tehlikeli Sınıf/Diş Protez Laboratuvarları

Proje Paydaşları: (Eş-Başvuru Sahibi/İştirakçi) İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanlık Eğitim Programı ve İstanbul Diş Teknisyenleri Derneği

Proje Süresi: 16 ay

Toplam Proje Bütçesi: 185.856,16 avro

Uygulama Yeri: Fatih/İstanbul

Projenin Hedefleri: Diş protez laboratuvarlarında çalışanların özellikle kimyasal risklere ve gürültü gibi fiziksel etmenlere maruz kalmaları sonucunda yaşadıkları silikozis başta olmak üzere diğer meslek hastalıklarını önleyici tedbirlerin pilot uygulamalarla belirlenmesi, gürültü kontrol tedbirlerinin tespit edilmesi, laboratuvarların iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun hale getirilmesi ve sektörle ilgili taraflarla birlikte laboratuvarların fiziksel koşullarının iyileştirilerek protez laboratuvarlarında çalışanların İSG farkındalığının arttırılmasıdır.

Faaliyetler / Çıktılar: Yapılacak olan faaliyetler ve aktiviteler;

  • Diş protez laboratuvarlarının yoğun olarak bulunduğu İstanbul Fatih’teki 160 diş protez laboratuvarında (çalışan sayısı fazla olanlara öncelik verilerek) çalışan 900 işçi için mevcut durum analizi (işyerindeki çalışma ortamının ve çalışanların sağlık durumlarının değerlendirilmesi ve genel bilgiler) yapılacaktır. Seçilen laboratuvarların işverenleri ile toplantı yapılarak proje hedef ve faaliyetleri hakkında bilgi verilecektir.
  • Seçilen laboratuvarlarda fiziksel koşullar, havalandırma, kimyasallar, eğitim, sağlık raporları, kişisel koruyucu donanım, iş ekipmanları, basınçlı kaplar, kumlama cihazı güvenliği, işyeri düzeni ve ergonomi, kompresörler, uyarı işaretleri ve yangın güvenliği konuları değerlendirilecek, çalışan, işveren ve yöneticilerin İSG bilgi ve yetkinlikleri tespit edilecektir.
  • Pilot uygulamalar için seçilen 8 laboratuvarda fiziki koşulların iyileştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek ve elde edilen sonuçlar modelleme çalışmalarında kullanılacaktır.
  • Mevcut durum analizi çalışmasının sonuçları doğrultusunda 50 çalışan ve 8 pilot laboratuvarı kapsayan iyileştirme ve düzenleme çalışmaları yapılacak ve elde edilen sonuçlar iyi uygulama örnekleri olarak raporlanacaktır.
  • Çalışanların ve işverenlerin farkındalıklarını arttırmaya yönelik eğitim kursları ve çalıştaylar düzenlenecektir. “İşbirliğine dayalı öğrenme” yaklaşımı ile sektördeki fikir öncüleri için eğiticilerin eğitimi programı gerçekleştirilecektir. Pilot uygulama noktalarından katılımcılar öncelikli olmak üzere 12-20 kişilik bir gruba toplam 45 saatlik eğiticilerin eğitimi verilecektir. Ayrıca 4 grup halinde 2, 4 ve 5’er günlük eğitimler düzenlenecektir.
  • Bilgi ve farkındalığın arttırılması amacıyla sektördeki çalışan, işveren, akademisyen ve sanayiden temsilcilerin katılımıyla “Diş Teknisyenlerinin Sağlığı Çalıştayı” gerçekleştirilecektir.
  • Yayın ve görünürlük faaliyetleri planı kapsamında sektörü tanıtan ve anlatan bir film, posterler, basın haberleri ve bülteni, İNSEV’in web sitesi altında bir web sitesi hazırlanacak ve 160 laboratuvara “Güvenli İşyeri Kültürü Tablosu” gönderilecektir.

Beklenen çıktılar:

  • 900 kişinin çalıştığı 160 laboratuvarda mevcut durum analizi yapılacak ve bu gruptan seçilen 50 çalışana eğitim verilecektir.
  • İnceleme çalışmasının yapıldığı 160 laboratuvar arasından seçilen 8 laboratuvarda pilot uygulama ve modelleme çalışmaları yapılacaktır.
  • 160 işveren araştırma sürecine dâhil edilerek nitelikli eğitimler verilecek ve bu gruptan 8 işverenle çalıştaylar gerçekleştirilecektir.
  • İşyerlerinde fiziksel ve “güvenli işyeri kültürü” oluşturmak için çalışan odaklı iyileştirme çalışmaları yapılacaktır.
  • 12-20 kişilik fikir öncüsü niteliğindeki bir gruba eğiticilerin eğitimi programı  (5 gün x 8 saat x 1 grup) düzenlenecektir. Ayrıca çalışanlar için (4 gün x 6 saat x 2 grup) ve işverenler için ise (2 gün x 6 saat x 1 grup) şeklinde eğitimler verilecektir.
  • Pilot işyerlerinde fiziksel ölçümler (havalandırma,  gerçekleştirilecek ve sonuçları doğrultusunda model uygulama raporu hazırlanacaktır. Ayrıca modelin sektörde yaygınlaştırılması için teklif dokümanı hazırlanarak sektördeki ilgili taraflara medya araçları da kullanılarak ulaştırılacaktır.
  • Akademik taraflar ve sektörden ilgili kurumlardan temsilcilerden oluşan 200 kişilik bir grupla çalıştay düzenlenecektir.

Proje Logosu:    

Sosyal Medya Hesapları:                             

  • Facebook: insevkckmce
  • Instagram: insansagligiveegitimvakfi

Proje Web Sitesi: www.insev.org.tr

İletişim e-postası: cağlar.cuhadaroglu@gmail.com