Hibe Faydalanıcısı Kurum: Ege İhracatçı Birlikleri
Lot ve Sektör Bilgisi: Lot 1: Maden / Doğal Taş Madenciliği Sektörü
Proje Paydaşları: (Eş-Başvuru Sahibi) Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü
Proje Süresi: 18 Ay
Toplam Proje Bütçesi: 206.398 avro
Uygulama Yerleri: İzmir, Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli, Burdur, Antalya ve Muğla
Projenin Hedefleri: Projenin amacı iş kazalarını ve yaralanmaları azaltmak için doğal taş madenciliği sektöründe iş sağlığı ve güvenliği farkındalığını ve gelişimini artırmaktır. Workshop, çalıştay faaliyetleri, eğitim ve ziyaretlerde İSG uygulamalarındaki son gelişmeler, teknik başarılar katılımcılara gösterilecektir. Proje, ulusal ve uluslararası düzeyde, üyelerini ve bağlantılarını proje ve sonuçları hakkında bilgilendirebileceği için Türkiye’deki madencilik sektörü, akademi ve diğer ihracatçı dernekleri arasında yaygınlaştırılacaktır.
Faaliyetler / Çıktılar :
- Farklı illerde (İzmir, Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli, Burdur, Antalya ve Muğla) işverenlere ve çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği çalıştayı ve eğitimleri düzenlenecektir.
- İnsan kaynakları düzeyini artırmak için KKD kullanımı, risk analizi, güvenli çalışma koşulları gibi konularda bilgi sağlanacaktır. İSG kılavuzları, KKD kılavuzları, görsel materyaller, İSG mobil uygulamaları, İSG animasyon filmi ve filmin VR gözlükle tanıtımı yapılacaktır.
- İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması ve mevcut durum kapasitesinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
- Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını AB ülkeleri seviyesine yükseltmek ve iyi uygulama örneklerini görmek için yurtdışındaki madencilik şirketleri ziyaret edilecektir.
- Seçilen en az 2 pilot madencilik şirketinde iş sağlığı ve güvenliği odaklı uygulamalı eğitimler düzenlenecektir.
- Hazırlanan tüm belgelerin ve görsel malzemelerin ilgili firmalara ulaştırılması sağlanacaktır.
Projeden elde edilen çıktılar ile doğal taş madenciliği sektöründe İSG’nin AB ülkeleri düzeyine yükseltilmesi konusunda farkındalığın artırılması, doğal taş madenciliği sektöründe koruyucu sağlık ve güvenlik kültürünün geliştirilmesi, doğal taş madenciliği sektöründe üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması gibi sonuçlar sağlayacaktır.
Projenin beklenen etkileri kapsamında, İSG’de istihdam kalitesinin artması ve Türkiye’de doğal taş madenciliği sektöründe iş kazalarının ve yaralanmaların azalması, itibarın artması, madencilik sektöründe İSG alanında yeni yaklaşımların geliştirilmesi şeklinde öngörülmektedir.
Proje Logosu:
Proje Web Sitesi:
Proje Sosyal Medya Hesapları:
İletişim e-postası: isgmaden@eib.org.tr