GÜVEN
USTA ile
VARDİYA
ÖYKÜLERİ

SENARYO ve İNTERAKTİF EĞİTİM ÖZETLERİ

1.BÖLÜM: SAİM’İN MADENDE İLK GÜNÜ

Her biri yeraltı maden çalışanı olan Necmi, Mehmet ve ustabaşı Güven iş hayatı dışında da birbirleriyle sıkı dostluklar kurmuşlardır. Bu oyunda Güven usta arkadaşlarına yeni katılan Saim’i tanıtır. Birbirlerine bu kadar bağlı sağlam dostlar da kendilerini Saim’e daha iyi tanıtabilmek için eskiye dayanan arkadaşlıklarının biriktirdiği anılardan bahsederler. Güven usta Necmi’nin ilk işe başlarken yaşadığı süreci anlatır. İş güvenliği uzmanı Cansu Hanım nezdinde, esprili bir şekilde Necmi’nin “İşe Başlama Eğitimi“ maceralarından bahsedilirken madende belirlenen kurallara uymanın ve kişisel koruyucu donanımları uygun şekilde kullanmanın bir madencinin hayatında ne kadar önemli bir yere sahip olduğu da vurgulanır.

Bölüm sonunda oyuncular katılımcıları selamlayarak etkinliğin önemi ve içeriği konusunda kısa vurgular yapar ve ikinci bölüme geçilir.

2.BÖLÜM: BİZ BİR AİLEYİZ

Saim işinde yeni olmasına rağmen kurallara uyan, disiplinli ve gayretli kişiliği ile çalışma arkadaşlarının ve üstlerinin takdirini şimdiden almaya başlamıştır. Dört arkadaş vardiya çıkışında birbirleriyle sohbet ederlerken Mehmet kızının ona yazdığı bir mektuptan bahseder. Kızı mektupta babası için endişelendiğini ve eve sağ salim gelmesini dilediğini yazmaktadır. Burada amaç maden dışında da bir yaşamın var olduğunu, çalışanın sadece kendisi için değil onun sağlıklı şekilde geri dönmesini bekleyen ailesi ve yakınları için de sağlık ve güvenlik kurallarına uyması gerektiğini hatırlatmaktır. Bunun dışında Saim’in tahkimat ile ilgili kafasına takılan bazı sorular vardır. Bu sorular yine oldukça önemlidir. Güven usta bu soruları öğretici ve eğlendirici bir şekilde cevaplarken maden içerisinde karşılaşılabilecek diğer sorunlara ve çözüm yollarına dair bilgiler de verir.

Bölüm sonunda moderatör ekip çalışmasının neden önemli olduğunu, çalışanların kendisi ile birlikte diğer çalışanların da güvenliğinden sorumlu olduklarını vurgulayan sorularla interaktif sohbeti katılımcılar ile başlatır.

3.BÖLÜM: BANA BİR ŞEY OLMAZ!

Saim yeni evlidir ve baba olmuştur. Bu haberi arkadaşları ile paylaşır. Herkes bu haberi mutlulukla karşılar. Bunun üzerine Güven, Saim’i evinde ağırlamak ister. Akşam olur ve Saim, Güven ustanın evine gelir. Tam yemeğe başlayacakken Necmi ve Mehmet de sürpriz yaparak eve gelirler. Yemekte Güven ustaya bir telefon gelir ve madende bir kaza olmuştur.

Bu bölümün sonunda, işyerlerinde vardiya sonlarında, özellikle madencilik sektöründe, çalışanların birbirlerine “geçmiş olsun” demesinin nedeni ve anlamı tartışılır.

4.BÖLÜM: GÜVEN USTA’NIN DÜNYASI

Güven usta, kızı ve eşi ile televizyon seyretmektedir.  Ailesi ile keyifli bir akşam geçiren Güven usta vardiyasına gitmeye hazırlanırken telefon çalar. Ve Güven annesinin hasta olduğu haberini alır.  Bu tatsız haberi kafasına takan Güven, madende bir iş kazasının meydana gelmesine neden olur. Son derece dikkatli, iş sağlığı ve güvenliğine bu denli sıkı bağlı Güven’in bile bu hatayı yapması oldukça düşündürücüdür.

Bölüm sonunda bu durum üzerinde durularak kazanın sebepleri, acil durum planı, kazaya müdahalenin kimler tarafından yapılabileceği ve ölçüm cihazlarının kontrolleri konuları seyircilerin katkıları ile tartışılır.

5.BÖLÜM: HAYALLER HAYATLAR

Maden iş yerinde “çalışan temsilcisi” seçilecektir. Necmi bunun için en iyi adayın kendisi olduğunu söyler ve arkadaşlarını ikna etmeye çalışır. Güven usta Necmi’ye çalışan temsilcisinin görevleri ve sorumlulukları hakkında bilgi verir ama Necmi işin ciddiyetini bir türlü kavrayamaz. Bu oyunda her maden çalışanı kendi maden hayalini anlatır. Tabi Necmi’nin hayali yine oyunun gülümseten yönünü oluşturur.

Bu bölümün sonunda seyircilerle çalışan temsilcisinin özellikleri ve görevleri tartışılır.

6.BÖLÜM: İLETİŞİMİN ÖNEMİ

Eli kolu sarılı olan Necmi evdedir. Arkadaşları geçmiş olsun dileklerini sunmak için ziyarete gelirler. Kazanın sebebini tam olarak anlayamayan Necmi’nin eşine olanları, Saim anlatır. Vardiya esnasında Saim defalarca uyarmasına rağmen Necmi, kendi vazifesi olmayan bir işe kalkışır ve elektrik çarpılmasına maruz kalır.

Oyun sonunda seyircilerle işyerinde görev ve sorumlulukların tanımlı olmasının iş sağlığı ve güvenliği açısından önemi üzerinde durularak madende iletişimin nasıl olması gerektiği, iletişimle ilgili sıkıntıların olup olmadığı ve vardiyalar arasında çalışanların birbirleriyle iletişim kurup kurmadığı konuları tartışılır.

7.BÖLÜM: KAHRAMANLARIMIZ DOKTORDA

İşitme kaybına uğrayan Mehmet’in, ağır taşımaktan kaynaklı bir bel ağrısı çeken Güven’in, tozdan kaynaklı öksürük krizine giren Necmi’nin yanında Saim sapasağlamdır. Bu durum Necmi’nin kafasını kurcalar. Cevap kolaydır; Saim sağlık ve güvenlik kurallarına uyar ve herhangi bir sorunu yoktur.

Bölüm sonunda oyuncular meslek hastalıkları, periyodik sağlık muayeneleri, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı arasındaki iş birliğinin önemi hakkında seyirci ile sohbet eder.

8.BÖLÜM: BEKLEYİŞ

Bir kaza olmuştur; Necmi ve Saim kurtarılmayı beklemektedir. Her ikisi de birbirlerine belli etmeseler de korku içerisindedirler. Necmi bilinenin aksine bu kez son derece ciddidir ve Saim’e hem abilik yapar hem de onu rahatlatır, umut verir. Belki de bu oyunda ilk kez Necmi’nin bambaşka bir yüzünü görürüz. Kardeşi Saim’i bağrına basar, korur, kollar… Saim’in ise giderek umutları tükenmektedir. Tam bu sırada kurtarma ekibinin sesleri duyulur. Büyük bir sevinç, yüksek bir coşku ile oyun biter.

Bu bölümün sonunda oyuncuların tümü sahneye gelerek selamlama yapar ve etkinlik bitirilir.