İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, maden işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” Denizli ve Muğla’dan sonra Kahramanmaraş’ta devam ediyor. 7 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen toplantıya Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk COŞKUN, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA ve diğer kamu kurumu temsilcileri, Kahramanmaraş bölgesinde hizmet veren maden işletmeleri ve STK’ların üst düzey yöneticileri katıldı.
Açılış oturumunda konuşmaları için teşrif eden Kahramnmaraş Valisi Ömer Faruk COŞKUN “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)’ne dair başta ilgili Bakanlık temsilcilerine, maden işverenlerimize, ilimizde bulunan ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerine, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına destekleriniz için teşekkür ediyor, proje süresince de beraber işbirliği içerisinde hareket etmemizi temenni ediyorum.” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA ise açılış konuşmalarında, Genel Müdürlük olarak pandemi öncesinde olduğu gibi pandemi döneminde de hem çalışanlarımızın hem de işverenlerimizin yanında olmaya devam ettiklerini söyledi. İnsan hayatının önemine değinerek iş sağlığı ve güvenliği konusunun dikkate alınması gereken en öncelikli meselelerden olduğunda şüphe olmadığını belirten UZUNKAYA, “İş kazalarının %98’ini, meslek hastalıklarının da %100’ünü tedbirler alındıktan sonra önlemek mümkün. Son 20 yıla baktığımızda Türkiye’de işyeri sayımız %160, çalışan sayımız ise %186 artmıştır. Bununla birlikte ölümlü iş kazalarında ve meslek hastalıklarında %54’lük bir iyileşme söz konusudur. Kahramanmaraş’ta ise ölümlü iş kazalarında %71 oranında iyileşme kat edilmiştir.” dedi.
Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan Güler ve Dr. Öğr. Üyesi Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalığı olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.