Genel hedefi sağlık, güvenlik ve iş barışının geliştirilmesiyle insana yakışır çalışma şartları tesis etmek olan ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)” kapsamında, ülkemizin 7 bölgesinden 25 ilimizde “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” düzenliyoruz. Bu toplantıların 13.’sünü Erzincan’da gerçekleştirdik. Toplantıya Erzincan Valisi Sayın Mehmet MAKAS, Erzincan Belediye Başkanı Bekir AKSUN, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, İŞ Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA, kamu kurumlarının temsilcileri, Erzincan bölgesinde hizmet veren maden işletmeleri ve STK’ların üst düzey yöneticileri katıldı.
Açılış oturumunda konuşmaları için teşrif eden Erzincan Valisi Mehmet MAKAS, “Erzincan maden zengini olan bir şehrimizdir. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesiyle hareket ederek hem çevremizi koruyup hem de maden sektörünün gelişmesi noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu noktada MİSGEP’in bu toplantısının ilimize, işçimize ve işverenlerimize hayırlara vesile olmasını diliyorum ve emeği geçen herkese başta Genel Müdürümüze, Takım Liderimize ve tüm arkadaşlarına teşekkürlerimi iletiyorum. ” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA açılış konuşmalarında, “MİSGEP kapsamında gerçekleştirilen bu toplantı sadece maden sektöründe değil tüm alanlarda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasına zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle tüm tarafların seferber olması gerektiğine inanıyoruz. Meslek hastalıklarının bir kader olarak algılanmaması gerekir ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınarak meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde yüzünü engellememiz mümkündür. 2013 yılından itibaren ölümlü iş kazalarında önemli bir oranda iyileşme söz konusudur, fakat daha çok çaba sarf etmemiz gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iş yerlerimizde risk değerlendirme planlarının, acil eylem planlarının hazırlanması, sağlık gözetimlerinin yapılması gerekiyor. Bu tedbirler sadece çalışanı değil, işvereni de korur, işi korur, devleti korur.” dedi.
Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Öğr. Üyesi Dr. Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalığı olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.