İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, maden işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” Artvin’de devam ediyor. Toplantıya Artvin Vali Yardımcısı Sayın Aydın GÖÇER, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Seçkin KURT, Artvin MÜSİAD Başkanı Sayın Celal ÖZTÜRK, kamu kurumlarının temsilcileri, Artvin bölgesinde hizmet veren maden işletmeleri ve STK’ların üst düzey yöneticileri katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA, Genel Müdürlük olarak Artvin ilinde insan sağlığı ve güvenliği ile çalışma hayatında karşılaşılan riskleri yakından ilgilendiren bir toplantı gerçekleştirileceğini belirtti. İş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon 780 bin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini belirten Sayın UZUNKAYA “Tedbirler alındığında iş kazalarının %100’ünü, meslek hastalıklarının %98’ini önlemek mümkün. Böyle büyük bir meselenin üstesinden gelebilmek için 84 milyon seferber olmalıdır.” dedi. Sayın UZUNKAYA, 2013 yılından beri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uygulamada olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2002 yılından beri iş yeri sayısında %160, çalışan sayısında %180 artma söz konusu iken ölümlü iş kazalarında %54’lük azalma olduğunu vurguladı ve “Aynı değerlendirme Artvin ilimizde ele aldığımızda 2013-2020 yılları arasında ölümlü iş kazalarında %45’lik bir azalma ile ciddi bir iyileşme kat ettik.” dedi. Sayın UZUNKAYA, Artvin ilinde 2013 yılına kadar maden sektöründe İSG hizmeti alan iş yeri sayısının sıfır olduğunu, bugün bu oranın yaklaşık %75 olduğunun altını çizerek, iş sağlığı ve güvenliğinin sadece özel sektör için geçerli olmayıp kamu kurumları için de önemli olduğunu vurgulayarak her toplantının birinci gündem maddesinin “iş sağlığı ve güvenliği” olması gerektiğini belirtti. Sayın UZUNKAYA “İhmallerimiz, hatalarımız, noksanlarımız felaketlerin gerekçesi olmamalıdır. Son dönemlerde yaşanan orman yangınları bizleri yeni baştan düşünmeye teşvik etti. Her çocuk için bir fidan değil onlarca fidan dikmenin zamanı gelmiştir. Bundan sonraki süreçlerin de takipçisi olacağız” dedi.
Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Öğr. Üyesi Dr. Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalığı olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.