İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, maden işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” Balıkesir’de devam etti. Toplantıya İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Sedat YENİDÜNYA, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Nazım BALCI, SGK İl Müdürü M. Sıddık POLAT ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi ERDEM ile kamu kurumlarının, Balıkesir bölgesinde hizmet veren maden işletmelerinin ve OSGB’lerin temsilcileri katıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya açılış konuşmalarında, MİSGEP’in toplamda 17,6 milyon avroluk bütçeye sahip olduğunu belirterek projenin 3 ana bileşenden oluştuğunu ekledi. Projenin 6 milyon avroluk bütçesinin hibe bileşenine ayrıldığını, 12 ila 18 ay arasında değişen sürelerde toplamda 36 hibe faydalanıcısının hibeden yararlandığını ifade etti. Projenin doğrudan hibe bileşeni altında ise 80 tane madene 24 ay süre ile iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve tahlisiye eğitim ücretlerinin ödendiğini belirtti.
Sayın Yenidünya, SGK’nin yayınladığı resmi rakamlara göre 2013 yılı ile 2019 yılı arasında Balıkesir’de iş yeri sayısında yüzde 16,3’lük bir artış olduğunu ve bu oranın Türkiye ortalamasına paralel bir yüzde olduğunu belirtti. Balıkesir’de çalışan sayısında ise bu yıllar arasında yüzde 65,6’lık bir artış olduğunu ve bunun da Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iş yerlerine İSG hizmeti alma konusunda verilen destek ve teşviklerinin sürmekte olduğunu ve 2021 yılının ilk 5 ayında verilen İSG Hizmeti destek miktarlarının da Türkiye genelinde 988 milyon TL’yi bulduğunu ve desteğin 37 milyon TL’sinin Balıkesir’deki işyerlerine ait olduğunu ifade etti.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda Genel Müdürlük olarak eğitimin yaygınlaştırılması, toplumda güvenlik kültürünün oluşması ve meslek hastalıklarını önleme bilincinin yerleşmesi için MEB ve üniversiteler ile yakından çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Öğr. Üyesi Dr. Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.