İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, maden işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” Sivas’ta devam ediyor. Toplantıya Sivas Vali Yardımcısı Sayın Abdullah Seçkin KOÇAK, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı İbrahim KURT, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim YILDIZ, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meftuni YEKELER, SGK Merkez Müdür Yardımcısı Ahmet KALE, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Ümit YERLİKAYA ve Şener İPEK, MÜSİAD Başkanı Salim EMİNOĞLU, OSB Müdürü Emre TORUN, kamu kurumlarının temsilcileri ve Sivas bölgesinde hizmet veren maden işletmeleri, OSGB çalışanları ve STK’ların üst düzey yöneticileri katıldı.
Açılış oturumunda konuşmaları için teşrif eden Sivas Vali Yardımcısı Abdullah Seçkin KOÇAK, “IPA 2 kapsamında desteklenen MİSGEP kapsamında düzenlenen bu toplantının sektöre faydalı olmasını ve iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesine vesile olmasını temenni ederim. Başta İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürümüz olmak üzere MİSGEP ekibine başarılarının devamını, ilimize ve tüm Türkiye’ye de hayırlı ve uğurlu bir proje olmasını dilerim.” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA açılış konuşmalarında, “2013-2019 yılları arasındaki verilere baktığımızda yüz binde ölümlü kaza oranları %41,3 azalmıştır. Sivas özeline baktığımızda iş yeri sayımızda %20,8 oranında, çalışan sayısında da %60,5 oranında artış olmuştur. Rakamlardaki bu olumlu ilerlemeye rağmen ölümlü iş kazalarında Türkiye ortalamasının üzerinde %43’lük bir azalmayı görebiliyoruz. Bu başarı tesadüf değildir. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin Sivas’ta alım oranı aynı dönemde 42 kat daha artmıştır. Yani iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri işyerlerimize daha fazla hizmet vermiştir. İş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, diğer sağlık çalışanları, çalışma hayatının tüm zamanlarının en büyük kahramanlarıdır.” dedi. Sayın UZUNKAYA, MİSGEP’in Hibe Bileşeni kapsamında finansal destek sağlanan “Okulda Eğitim, İş Yerinde Güvenlik Projesi”nin yürütücüsü Sivas Meslek ve Teknik Anadolu Lisesine tebriklerini ileterek konuşmasını tamamladı.
Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Öğr. Üyesi Dr. Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.