MİSGEP, maden sektörü için işveren ve STK yöneticileri ile maden şehri Zonguldak’ta buluştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, maden işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” Zonguldak’ta devam ediyor. Toplantıya Zonguldak Valisi Sayın Mustafa TUTULMAZ, Vali Yardımcısı Yıldırım UÇAR, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım EROĞLU, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Gönen SÜSLÜ, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Metin DEMİR, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Eğitim Müdürü Sayın İsmail DÜZTAŞ, kamu kurumlarının temsilcileri, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Sayın Çağlar ÖZTÜRK, Zonguldak bölgesinde hizmet veren maden işletmeleri ve STK’ların üst düzey yöneticileri katıldı.

Açılış oturumunda konuşmaları için teşrif eden Zonguldak Valisi Mustafa TUTULMAZ, “Maden şehri Zonguldak’ta MİSGEP’in Maden Sektörü İstişare Toplantısına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek isterim. Bir kişiyi yaşatmak için her türlü önlemi almaya, masrafı yapmaya değer. Böyle düşündüğümüz zaman daha az canların yandığı, kazaların az olduğu bir ortam olur diye düşünüyorum. MİSGEP’in verimli bir şekilde toplumumuzu iş sağlığı ve güvenliği konusunda duyarlı hale getirmesine vesile olur.” dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım EROĞLU açılış konuşmasında, “İş sağlığı ve güvenliği kültürünü içselleştirip, kişiliğimizin bir parçası haline getirmek amacıyla çalışan MİSGEP için Genel Müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA açılış konuşmalarında, “İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleme noktasında elimizde çok önemli veriler var. Zamanında yapılacak sağlık gözetimleri ve eğitimler, çalışma hayatında fiziksel, kimyasal risklerden korunulması, kişisel koruyucu donanımların kullanılması gibi birçok tedbirin alınmasıyla meslek hastalıklarının önüne geçilmesi mümkün. Yine tedbirlerin alınmasıyla iş kazalarının %98’sini önlemek mümkün. Türkiye 2013 -2019 yılı yüz binde ölümlü kaza oranlarına bakıldığında %41,3 daha az kaza gerçekleşmiştir. Zonguldak özelinde bu oran %60,5’tir. Ama bu gelişmeler yeterli değildir. Bir insanın ölümü insanlığın ölümüdür. Bu yüzden iş sağlığı ve güvenliği konusunda kültürün oluşturulması çok önemlidir.” dedi.

Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Öğr. Üyesi Dr. Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından biri olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.