Ana SayfaHaberlerMİSGEP, maden sektörü için işveren ve STK yöneticileri ile 17. Kez Çorum’da...
MİSGEP, maden sektörü için işveren ve STK yöneticileri ile 17. Kez Çorum’da buluştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, maden işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” Çorum’da devam ediyor. Toplantıya Çorum Vali Yardımcısı Sayın Tamer ORHAN, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Levent TUZCU, SGK İl Müdür Yardımcısı Mustafa GÖNCÜ, KOSGEB İl Müdürü Yusuf YILDIZ, kamu kurumlarının temsilcileri ve Çorum bölgesinde hizmet veren maden işletmeleri, OSGB çalışanları ve STK’ların üst düzey yöneticileri katıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA açılış konuşmalarında, insan hayatının önemine değinerek iş sağlığı ve güvenliği konusunun dikkate alınması gereken en öncelikli meselelerden olduğunda şüphe olmadığını belirterek, “İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması nedeniyle her yıl dünyada 2 milyon 780 bin insan hayatını kaybediyor. Yani pandemide 1 yılda kaybedilen insan sayısından daha fazlasını yeterince duyarlı olmadığımızdan dolayı iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle kaybediyoruz. Oysaki meslek hastalıklarının %100’ünü, iş kazalarının da %98’ini engellemek mümkün. Türkiye 2013 yılında yürürlüğe giren 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bundan sonraki gelişmeler sonucunda yüz binde ölümlü kaza oranları %41,3 azalmıştır. Bu bir başarıdır, ama aynı zamanda bizi bir gerçekle yüzleştirmektedir. Bu ölümler insanların ihmalleri yüzünden meydana gelmektedir. Ayrıca meydana gelen iş kazaları nedeniyle bir çok işyerimiz maddi ve manevi kayıplara uğramaktadır. Bu yüzden insana yakışır bir hayat için insana yaraşır bir çalışma hayatını inşa etmeliyiz. İş sağlığı ve güvenliği konusunda kültürün oluşturulması çok önemlidir.”dedi
Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Öğr. Üyesi Dr. Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.