ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün Operasyon Faydalanıcısı ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın sözleşme makamı olduğu 17,6 Milyon Avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) hibe bileşeni kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen “Doğal Taş Madenciliği Sektöründe İş Kazalarını ve Yaralanmaları Önlemek İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi Projesi’nin açılış toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmalarını; Genel Müdür Yardımcımız Furkan Yıldız, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü / Türkiye Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç yaptılar.
Genel Müdür Yardımcımız Furkan Yıldız, MİSGEP projesinin asıl gayesinin iş sağlığı ve güvenliği alanında sürdürülebilirliği sağlayarak toplumsal farkındalığı tesis etmek olduğunun altını çizdi ve MİSGEP projesi ile İSG alanında Türkiye’de ilk defa hibe sağlandığının vurguladı. Özellikle İSG Kanunun yayımlanması ile “önce insan” ve insan onuruna yaraşır çalışma hayatını inşa etmenin öneminden bahseden Yıldız, hibe desteği almaya hak kazanan 36 projeden birisinin uygulayıcıları olan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege İhracatçı Birlikleri’ni tebrik etti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, projenin en riskli sektörlerden biri olan madencilik sektöründe sosyal farkındalığı artıracağına inandığını belirtti ve iş ağlığı ve güvenliğine azami özen gösterildiğinin işareti tedbirlerin ne kadar uygulamaya geçirildiğiyle alakalıdır dedi.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, sürdürülebilir madencilik ve verimlilik için iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının öneminin sektör olarak farkında olduklarını vurguladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, projeye destek olacaklarını bildirdi ve sanayicilerimizin birbirleriyle ve devletimizle iş birliği içerisinde pandemi sürecini en hasarsız şekilde atlatılacaklarına dair inancını dile getirdi.
Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü / Türkiye Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, hem TKİ hem Kömür-Der olarak iş sağlığı ve güvenliğinde öncü olabilmenin gayreti içerisindeyiz dedi. “Doğal Taş Madenciliği Sektöründe İş Kazalarını ve Yaralanmaları Önlemek İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi Projesi’ni önemli bulduğunu belirten Erdoğan, bu projeyle çalışanların maruz kalacağı riskler azalacaktır dedi.
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç, madenciliğin sürdürülebilir bir kimliğe kavuşabilmesinin olmazsa olmazı maden kazalarının engellenmesidir dedi. Bu doğrultuda üzerimize düşen denetim görevlerimizi aralıksız sürdürüyoruz diyen Genç, sıkı ve etkili şekilde yapılan denetimlere ilave olarak kişilerin de kendi kendini denetlediği otokontrol sisteminin maden kazalarının önlenmesinde gerekli olduğunu belirtti ve bu projelerin İSG kültürüne büyük katkılarının olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından projenin içeriğine dair sunum yapıldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Türkiye İhracatçılar Meclisi Delegesi Prof. Dr. Faruk Çalapkulu moderatörlüğünde Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, TOBB Madencilik Meclis Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu ve Türkiye Doğaltaş ve Makine Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu’nun proje hakkındaki görüşlerini belirttikleri kapanış konuşmalarının ile toplantı sonlandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’yle birlikte yürütülen bu projeyle birlikte, doğal taş sektöründe iş kazalarını önleme gayesiyle daha fazla işveren ve çalışana ulaşmak için İzmir, Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli, Burdur, Antalya ve Muğla’da iş sağlığı ve güvenliği çalıştayları ve eğitimleri düzenlenecektir. İSG kültürünün oluşturulmasını ve mevcut durumun kapasitesinin güçlendirilmesini hedefleyen proje kapsamında İSG kılavuzları, mobil uygulama, animasyon filmi ve filmin sanal gerçeklik (VR) gözlükleriyle tanıtımı, risk analizi, güvenli çalışma koşulları gibi doküman ve faaliyetlere yer verilecektir. Türkiye’deki İSG uygulamalarını AB ülkeleri seviyesine yükseltmek için İtalya’daki madencilik şirketleri ziyaret edilecek, seçilen en az iki pilot madencilik şirketinde İSG odaklı uygulamalı eğitimler düzenlenecek ve maden sektöründe çalışanlar için gerekli olan tekstil koruyucu kıyafetler ve koruyucu donanımlar üzerine çalışılması, proje boyunca odaklanılacak süreçler olacaktır.