Dayanışma ile Güvenlik: İş Sağlığı ve Güvenliği için İşveren, Çalışan ve Aileleri Hep Beraber

Hibe Faydalanıcısı Kurum: Türkiye Maden İşçileri Sendikası

Lot ve Sektör Bilgisi: Lot 1/Maden/Kömür ve Metal Sektörü

Proje Paydaşları (Eş-Başvuru Sahibi/İştirakçi):

Proje Süresi: 16 ay

Toplam Proje Bütçesi: 204.437,41 avro

Uygulama Yerleri: Ankara (Nallıhan), Konya (Ilgın), Kütahya (Hisarcık, Tunçbilek), Sivas (Divriği), Amasya (Merzifon), Manisa (Soma), Kahramanmaraş (Afşin, Elbistan*), Eskişehir, (Seyitgazİ), Balıkesir, Muğla (Yatağan),  Çanakkale, Mardin, Kayseri, Antalya, Isparta’dır. Ancak proje uygulama merkezleri üye sayıları ve konumları göz önünde bulundurularak 5 şube ile sınırlandırılmıştır. Bunlar, Manisa- Soma, Kütahya-Tunçbilek, Kahramanmaraş- Elbistan, Ankara- Nallıhan, Eskişehir –Kırka olarak belirlenmiştir.

Projenin Hedefleri: Projenin genel amacı, her yönden sorumluluğun teşviki ile maden sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin önemi hakkında farkındalık yaratmak, aileler, yöre halkı, işçi ve işverenler dâhil tüm taraflara güvenli bir ortamı geliştirmek ve güvenlik kültürünün yaşamın her alanına işlenmesini sağlamaktır.

Özel anlamda projenin amacı; her seviyede sendikalaşma, ticaret birliği hakları ve İSG ilişkilerinin gelişmesini desteklemek, işçi ve işverenlerin sendikalaşmasına katkı sağlamak, İSG denetim ve yönlendirme kapasitesini güçlendirmek, hedef bölgelerde güvenlik kültürünü oluşturmaktır.

Faaliyetler / Çıktılar: Hedef kitlelerin bahsedilen amaçlar doğrultusunda farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik olarak 4 temel faaliyet kurgulanmıştır. Bu faaliyetler;

  1. Mevcut durum analizi ve odak grup görüşmeleri; İSG’nin sendikalaşma ile sosyal diyalog ve sendikal haklar arasındaki ilişkileri her düzeyde geliştirmek, çalışanların ve işverenlerin sendikalaşmasına katkıda bulunmak amacıyla analiz ve çözüm önerileri sunmak üzere uygulanacaktır.
  2. Eğitimler; 5 uygulama merkezinde madencilik sektöründe denetim ve rehberlik ile işçi ve temsilcilere eğitimler düzenlenerek sahada yer alan risklerin en aza indirgenmesi hedeflenerek uygulanacaktır.
  3. Yarışmalar; Güvenlik kültürünü hedef bölgelerde oluşturmaya yönelik, anne-baba ve eşler için öykü-şiir, çocuklar için resim, işçiler için ise fotoğraf yarışması düzenlenecektir.
  4. İSG günleri; Güvenlik kültürünün yaşam biçimi olarak dönüştürülmesi hedefi dolayısıyla, uygulama merkezlerinde 2 gün sürecek olan yöre halkı ile beraber işçilerin, sosyal aktivitelerle İSG’yi benimsemesi, çocuklar için de güvenlik parkuru gibi oyun alanlarıyla bu alana ilgi duymaları hedeflenmiştir.

Temel faaliyetler kapsamında uygulanacak olan projenin beklenen sonuçları;

1- Sendikalaşma ile İSG arasındaki ilişki hakkında durum analizi
2- İSG’nin önemi hakkında farkındalığın işçi, işveren ve işçi aileleri arasında gelişmesi
3- İSG ‘ye ilişkin farkındalığın artması
4- İyi uygulamalardan öğrenilen dersler ve terfi
5- Gölge İSG uzmanları olarak eğitimli işçi temsilcileri

Proje Logosu:

Sosyal Medya Hesapları:

Proje Web Sitesi: http://www.madenis.org.tr (Proje sayfası tasarım aşamasında)

İletişim e-postası: madenis.isgproje@gmail.com