MASİS ve ATO işbirliğinde “Türkiye’de Maden Yatırımlarının Bugünü ve Geleceği Forumu” gerçekleştirildi

Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) ve Ankara Ticaret Odası (ATO) iş birliğinde, Dünya Madenciler Günü kapsamında “Türkiye’de Maden Yatırımlarının Bugünü ve Geleceği Forumu” 2 Aralık 2021’de Ankara Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi. 

Etkinliğin açılış konuşmalarını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Cevdet YILMAZ, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya ALTUNYALDIZ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref KALAYCI, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih METİN, ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA, Halk Bankası Genel Müdürü Osman ARSLAN,  ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKAN, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel BARAN ve Maden Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Naci İLCİ yaptı.

MASİS Yönetim Kurulu Başkanı Naci İLCİ konuşmasında “Sanayiden savunmaya, sağlıktan iletişime kadar hammadde sağlayan madencilik sektörünün sosyal ve çevresel değerlerle uyumlu olarak üretimi mümkündür.” dedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel BARAN açılış konuşmasında “Ülkemizin maden çeşitliliği bakımından çok önemli bir konumda olduğunu, madencilik sektörünün bu önemini ülkemiz ekonomisine olan 59,2 milyar TL GSYH katkısı ile görmekteyiz.” dedi.

ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKAN ise konuşmasında “İSG Hibe Programı kapsamında 36 faydalanıcımızdan birisi olan MASİS in yürüttüğü sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması için hazırladığı projenin yeraltı kömür madenlerinde kendiliğinden yanma riskine karşı önemli bir envanter oluşturması hedeflenmektedir.” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA “83 milyonluk nüfusumuzun istisnasız her bir bireyi için en önemli alanlardan birisi iş sağlığı ve güvenliğidir. Maden işyerlerimizde İSG hizmeti alma oranı geçmişe oranla 35 kat artmıştır. MASİS, hibe projesi ile maden sektörü acısından hayati öneme sahip süreçleri yürütmektedir. 17,6 milyon avroluk AB projemiz MİSGEP, ülkemizin madencilik sektörü için en büyük desteğidir.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref KALAYCI konuşmasında Türkiye’de Maden Yatırımlarının Bugünü Ve Geleceği Forumu’nda madencilik sektöründe son yıllarda atılan olumlu adımlarla hem daha fazla değer üretecek potansiyele hem de daha çevreci üretimleri gerçekleştirecek güce sahip olunduğunu söyledi. Madenciliğin gayri safi milli hasıladaki payının ABD’de yüzde 4, Kanada’da yüzde 7,5, Avustralya’da yüzde 9 seviyelerindeyken Türkiye’de geçen yıl yüzde 1 civarında olduğunu belirten KALAYCI, “Ülkemiz yüksek katma değerli ürünlerin üretimi ve ihracat hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir. Hiç şüphe yoktur ki son yıllarda atılan olumlu adımlarla birlikte sektör ilerleyen yıllarda hem daha fazla değer üretecek potansiyele, hem de daha çevreci üretimleri gerçekleştirecek güce sahiptir.” dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya ALTUNYALDIZ da dünyanın, yeşil dönüşümle enerji alanında önemli bir faz değişimi içerisindeyken Türkiye’nin bu değişime kayıtsız kalamayacağını söyledi. Enerji ihtiyacının yerli ve yenilenebilir kaynaklarla karşılanmasının önemini dile getiren Altunyaldız, şunları kaydetti; “Üretimimiz için rekabetçi, sürdürülebilir ve güvenilir enerji temininin sağlanması noktasında milli gelirimizin yüzde 1,2’sini oluşturan madencilik sektörüne de büyük görev düşüyor. Madenler, özellikle savunma sanayii, otomotiv gibi sektörlerdeki kullanım alanı dikkate alındığında, gelecek dönemde cari açığın azaltılması hedefinde stratejik bir rol oynayacak. Yerli kaynaklarımızı hassasiyetle kullanarak çevreye duyarlı tesislerin kurulması, mevcut tesislerimizin yeşil dönüşüme uyum sağlayacak şekilde yenilenmesi için nitelikli Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi ve gelişen teknolojiyle birlikte madencilik sektörünün de rekabetçi gücünün artırılması önceliklerimiz arasında yer alıyor.”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet YILMAZ, “Döviz kazandırıcı veya döviz harcamalarını azaltıcı her türlü çalışma bugünkü ortamda bizim için önceliklidir. Bunlar makroekonomik istikrarımıza katkıda bulunan çalışmalardır.” dedi. Sanayinin ihtiyaç duyduğu madenlerde arz güvenliğinin sağlamasının önemine işaret eden YILMAZ, “Dünyanın değişik bölgelerine mutlaka yatırım yapmalıyız. Arama ve madencilik faaliyetleri yapmalıyız. Bunun da bizim kalkınmamıza önemli katkısı olacaktır.” dedi. 

Etkinliğin ikinci oturumunda İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün Operasyon Faydalanıcısı ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu 17,6 milyon avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)’nin İSG Hibe Programı kapsamında MASİS tarafından yürütülen “Yeraltı Kömür Madenlerinde Kendiliğinden Yanabilirlik Etüdü ile İSG Uygulamalarının İzlenebilirliğinin Artırılması Projesi” katılımcılara tanıtıldı.

Daha sonra Prof. Dr. Cem KILIÇ “Ekonomide Güncel Gelişmeler ile Madencilik Yatırımlarının Bugünü ve Geleceği” başlıklı sunumunu yaptı. KILIÇ sunumunda “2020 yılında ülkemiz altın üretiminde rekor kırarak 42 tona ulaşmıştır. Bununla birlikte sorumlu madencilik ilkeleriyle üretim yapmak en büyük sorumluluktur. Covid 19 döneminde ülkemizde ve dünyada maden sektörünün üretime devam edebilmesi, iş sağlığı ve güvenliğini adapte eden bir sektör olması sebebiyledir.” dedi.