“MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”nın 21.si Ankara’da gerçekleşti.”

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen MİSGEP kapsamında, maden işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”nın 21.si Ankara’da gerçekleşti. Toplantıya Ankara Valisi Sayın Vasip ŞAHİN, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak ALPKAN, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sayın Cafer UZUNKAYA, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Mehmet Caner DEMİR, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, paydaş kurumlar, OSGB’ler, sivil toplum kuruluşları ve madencilik alanında hizmet veren özel sektör kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Açılış oturumunda konuşmaları için teşrif eden Ankara Valisi Sayın Vasip ŞAHİN, “İş sağlığı ve güvenliği konusunda ÇSGB çok önemli bir yol kat etti. Yapılan politikalar ve stratejiler ile Türkiye bu konuda bir eşik atladı. Bu tür toplantılar sayesinde oluşturulan bilinç daha da üst seviyelere çıkacak.” dedi.

Açılış konuşması için kürsüye teşrif eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak ALPKAN ise konuşmasında “MİSGEP, Bakanlığımızın iş sağlığı ve güvenliğine ne kadar çok önem verdiğinin bir göstergesidir.” dedi. Sayın ALPKAN, MİSGEP kapsamında gerçekleştirilen kapasite ve farkındalık artırımı etkinliklerinin yanı sıra Hibe ve Finansal Destek ve Rehberlik Programları ile binlerce madencimize ulaşarak onların bilgilenmesi ve iş güvenliğinin bir kültür haline gelmesi için etkin çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Bu kapsamda projemizin başladığı Nisan ayından bugüne 3 ayda 80 işyerimize İSG Profesyoneli görevlendirmelerine karşılık olarak yaklaşık 2,5 Milyon Türk Lirası destek sağlandığını da vurguladı. Bununla birlikte Sayın ALPKAN “İş sağlığı ve güvenliği konusunda bizlere olduğu kadar sosyal paydaşlara, STK’lara, işverenlere, çalışanlara ve iş güvenliği profesyonellerine de çok önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda iş kazalarını azaltmak ve meslek hastalıkları ile mücadele etmek Bakanlığımızın ve İSG alanındaki tüm aktörlerin ortak misyonudur.” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA açılış konuşmasında,  Genel Müdürlük olarak pandemi öncesinde olduğu gibi pandemi döneminde de hem çalışanlarımızın hem de işverenlerimizin yanında olmaya devam ettiklerini söyledi. İnsan hayatının önemine değinerek iş sağlığı ve güvenliği konusunun dikkate alınması gereken en öncelikli meselelerden olduğunu belirten UZUNKAYA, “Valilerimizin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz bu toplantılar ile sadece maden sektörünün değil, ilimizdeki tüm tarafların iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hem özel hem de kamu sektöründeki iş yerleri için geçerlidir. İş sağlığı ve güvenliği sadece kazanın olmaması hadisesi değildir; çalışanın mutlu, huzurlu işine gitmesi, çalışması ve üretmesi demektir.” dedi.

Toplantının istişare oturumunda MİSGEP Takım Lideri Gökhan GÜLER ve Öğr. Üyesi Dr. Hacer KAYHAN katılımcılara dünya örneklerinin de incelendiği madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verdi. Toplantı süresince her konu başlığı sonrası katılımcıların görüşleri alındı.