İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı’nın (İESP SOP), “istihdam” aksiyon başlığı çerçevesinde uygulanacak olan “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında özellikle maden ve madencilik dışında kalan çok tehlikeli sektörlere (NACE Kodlama Sistemine göre) yönelik olarak “Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)” faaliyetlerine başladı. ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün Operasyon Faydalanıcısı olduğu ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu 17,6 Milyon Avroluk MİSGEP Projesinin bir bileşeni de “Hibe bileşeni” olup bu bileşenle iş sağlığı ve güvenliğine ciddi katkılar sunacak olan 37 proje hibe desteği almaya hak kazandı.
İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV) tarafından hazırlanan “Farkında mısın?” projesinin açılış toplantısı 26 Nisan tarihinde geniş katılımlı çevrimiçi etkinlikle gerçekleştirildi. Toplantının açılışında İSGÜM Başkanı Sakine OVACILLI, İNSEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çağlar ÇUHADAROĞLU, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından İş ve Meslek Hastalıkları Yandal Eğitim Programı Sorumlusu Prof. Dr. Sevgi CANBAZ, AB Türkiye Delegasyonu Sosyal Politikalardan Sorumlu Sektör Yöneticisi Mehmet Caner DEMİR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKAN, Proje Koordinatörü Deniz ÖZDİKMENLİ, İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından ve aynı zamanda İNSEV Kurucu Başkanı Prof. Dr. Zeki KILIÇASLAN, İstanbul Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Prof. Dr. Nuray ÖZGÜLNAR ve İstanbul Üniversitesi Diş Teknisyenleri Derneği Başkanı Cemal ÇİÇEK konuşmalarını gerçekleştirdiler.
İSGÜM Başkanı Sakine OVACILLI, hibe desteği almak üzere 400 projenin başvuru yaptığını ve 37 projenin başarılı bulunarak desteklendiğini aktardı. Ayrıca desteklenen bu projelerle ülke genelinde güvenlik kültürünün oluşturulması, çalışma ortamı koşullarının iyileştirilmesi, hassas gruplar ve işverenler de dâhil olmak üzere çalışanların İSG bilinci ve risk algısının artırılması, her seviyede sosyal diyaloğun ve sendikal hakların desteklenmesi ve İSG alanına özel odaklanarak rehberlik kapasitesinin güçlendirilmesi gibi birçok konuda ciddi gelişmeler sağlanacağını ifade etti.
AB Türkiye Delegasyonu Sosyal Politikalardan Sorumlu Sektör Yöneticisi Mehmet Caner DEMİR de MİSGEP projesinin önemi ve ülkemize getirilerine değindi, AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKAN ise projenin idari ve başvuru süreci hakkında bilgiler verdi.
İNSEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çağlar ÇUHADAROĞLU “Farkında mısın?” Projesinin diş protez teknisyenleri ve sektöre katkıları açısından önemine vurgu yaparak, diş protez laboratuvarlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından mevcut durumunu analiz ederek proje faaliyetleri ve çıktıları hakkında birtakım bilgiler paylaştı. Açılış programında ayrıca diğer konuşmacılar da sektördeki çalışanların ve sektörün durumuna ilişkin değerlendirmeler yaparak projenin detaylı tanıtımı ile proje yürütümü ve iş sağlığı ve güvenliği açısından sektöre katkısına dair paylaşımlarda bulundular.